Veel mensen kennen de thermische printers niet en hebben dan ook geen flauw idee van de voordelen van een soortgelijk toestel.
Thermische printers worden veel gebruikt bij het afdrukken van etiketten of bonnen. Een thermische printer zet namelijk tekst op papier door gebruik te maken van hittegevoelig papier. Dit papier bevat bepaalde chemische stoffen die bij verhitting een verbinding aangaan. De verhitting komt tot stand door een printkop en op deze printkop bevinden zich een aantal punten. Deze punten worden verhit en het papier wordt dan onder lichte druk langs deze punten geleid.
Voordelen van thermische printers
Het voordeel van een thermische printer is het feit dat men bij dergelijke printers geen inkt of toner nodig heeft. Bovendien werken soortgelijke printers zeer snel en zijn ze ook zeer stil? De levensduurte van een thermische printer is zeer hoog want er treden zelden of nooit mankementen of fouten op bij deze printers. Bovendien is het gebruik van een thermische printer zeer eenvoudig waardoor men eigenlijk geen redenen meer kan vinden om met soortgelijke printer niet te willen werken.
Door het feit dat thermische printers veel gebruikt worden voor etiketten of barcodes is men meer en meer het aandeel in de particulierenwereld ontgroeid. Vooral bedrijven en zelfstandigen werken met een labelsysteem of drukken veelal etiketten af dus particulieren behoren minder vaak tot de groep van nieuwe klanten.
Er zijn eigenlijk 2 soorten thermal transfer printers: de directe thermal en de thermal transfer printer.
Direct Thermal
Deze printer print de afdruk door middel van het branden van punten op warmtegevoelig papier. Deze printer hadden we eerder al vermeld.
De direct thermal printers hoeven geen gebruik te maken van printlint.
Thermal transfer
Een tweede groep, de ‘ware’ thermische overdrachtprinters (thermal transfer print)) duwen een lint, met daarop de kleurstof, tegen het printmateriaal aan en de verwarmingselementen in de printkop zorgen ervoor dat de stoffen smelten. In dit procedé is er dus contact met het printmateriaal waarop men print. Er wordt dikwijls één kleur per keer neergelegd. Meestal hebben de printkop en het lint de breedte van het substraat zodat er in één pas geprint kan worden en vindt men dit procedé vooral terug bij smallere printers.
1 . Kleur printen komt niet vaak voor bij het thermal transfer printen, want de meeste thermal transfer labels worden geprint in het zwart/wit. Maar het is wel mogelijk om een kleuren lint te gebruiken hoewel men aanraadt een voorgedrukt kleurenlabel te gebruiken, in combinatie met een zwart lint.
Een thermal printer is dus ideaal voor mensen met een kassasysteem, scanningssystemen, kortom bij alles waarbij men nieuwe elektronica nodig heeft.