Wat is een 3D printer?
De nieuwste ontwikkeling op het gebied van printers is de 3D printer die 3 dimensionale modellen kan produceren. Hij ziet er uit als een gewone printer maar dan wel een stuk groter omdat er ruimte moet zijn om de tastbare modellen te creëren. Met een dergelijke printer kunt u bijvoorbeeld een model van een skelet maken, een maquette van uw huis, een kopie van uw hoofd of een kopie van een puzzelstukje.
Het gebruik van 3D printers wordt steeds populairder en er komen er dan ook steeds meer en steeds betere op de markt. Ze worden momenteel nog vooral door bedrijven gebruikt maar ook de gewone consument kan al met een 3D printer aan de slag. Omdat in principe elk beeld dat in 2D op een computer gemodelleerd kan worden in 3D uitgeprint kan worden, zijn de toepassingen van deze 3D printtechniek bijna grenzeloos. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:
- Het printen van prototypes
- Het maken van maquettes op het gebied van architectuur
- Het printen van voorwerpen voor gebruik in de wereld van kunst en design
- Het printen van bepaalde voorwerpen om zo een lage kosten productie te bekomen
- Het printen van dingen voor thuisgebruik
- Het maken van voorwerpen die op het gebied van marketing gebruikt kunnen worden
Hoe werkt een 3D printer
Een 3D printer maakt een soort scan van een 2 ontwerp zoals een tekening of foto, en neemt zo elke detail exact over en maakt er dan een model van dat kunt vergelijken met een maquette, prototype of mockup. Eens de scan gebeurd is wordt het gescande model omgezet naar een taal die de 3D printer kan begrijpen, de zogenaamde STL-file, en waarbij het 3D oppervlak van het voorwerp wordt beschreven in driehoeken. Deze file wordt dan als het ware digitaal in plakjes gesneden omdat een 3D printer een voorwerp in laagjes zal opbouwen. Het in plakjes gesneden model zal daarna omgezet worden in G-code, de stuurcode voor een 3D printer.
Na al deze stappen zal de 3D printer dan eindelijk kunnen printen en hier bestaan er 2 verschillende methode. Bij de eerste methode wordt er net als bij gewone 2D printers een bepaalde vorm van inkt gebruikt. Bij sommige printers wordt er plastics hars of suiker gebruikt bij anderen wordt er gebruik gemaakt van een poeder. Het poeder wordt dun verspreid over de vloer om het voorwerp op te bouwen. Daarna tekent een mechanische arm hierin het object met behulp van een laser of lijm. Dit proces wordt dan laag voor laag herhaald en op het einde van het proces wordt het voorwerp dan uit gegraven uit het niet gebruikte poeder. De andere methode is vergelijkbaar met het principe dat bij een inktjet printer gebruikt wordt. De printkop van de printer bouwt het voorwerp laag per laag op waarbij elke nieuwe laag aan de vorige vast smelt.
3D printer kopen
Ook als consument kunt u een 3D printer kopen. Deze printers zijn vanzelfsprekend niet zo geavanceerd als de professionelen modellen maar ze bieden toch voldoende mogelijkheden. De 2 bekendste 3D printers voor consumenten zijn UP! en RepRap.
- UP!: Deze draagbare 3D printer weegt mindere dan 5 kg. Het is een soort van doe-het-zelf pakket en u moet de printer dus zelf in elkaar zetten. U hoeft hiervoor echter geen technische voorkennis te hebben.
- RepRap: Dit is een ontwerp voor een 3D printer pakket. U moet de materialen zelf bij elkaar zoeken en ook de printer zult u zelf in elkaar moeten zetten maar dit zorgt er wel voor dat dit 1 van de goedkoopste manieren is om een 3D printer aan te schaffen.
Bent u geïnteresseerd in de 3D technologie en zou u eventueel een 3D printer willen aanschaffen dan kunt u hier uw gegevens opgeven en dan bezorgen wij u gratis en binnen 48 uur offertes van minstens 4 verschillende leveranciers.